DE HISTORIE

In 1987 richtte Louis Greindl, destijds actief in de bosbouwsector, een bedrijf op dat zich richtte op de distributie van boszaailingen en -zaden. Het Greencap bedrijf is geboren!

Op verzoek van een Franse vriend die op zoek was naar kerstbomen, kocht, oogstte en verscheepte het bedrijf in 1989 zijn eerste kerstbomen.

In het voorjaar van 1990, in de Belgische Ardennen, plantte het zijn eerste hectare kerstbomen met de hand.

In 1992 verbouwde het bedrijf 30 hectare en bracht het al meer dan 100.000 kerstbomen op de markt via een netwerk van groothandelaren en doe-het-zelfketens. Dat jaar bundelde Louis Greindl zijn krachten met enkele van zijn goede vrienden door ze aandelen te verkopen om het kapitaal te versterken en het bedrijf om te vormen tot een naamloze vennootschap.

Om tegemoet te komen aan een steeds meer gesofisticeerde vraag naar logistiek werd in 1998 een eerste platform gebouwd in Ochamps (Libin – België) en verdeelde het bedrijf 250.000 bomen.

In 2001 verwierf Greencap 100% van de aandelen van CERIC SARL (een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in de distributie van bomen van topkwaliteit in tuincentra).

Gedurende al deze jaren is de productie gestaag gegroeid rond Libin om in 2005 ongeveer 300 hectare te bereiken. In datzelfde jaar werd een boerderij van 200 hectare, gelegen in Bretagne (Finistère) en behorend tot een Deens bedrijf, aangekocht. Omzet verdubbelt in één jaar.

Tussen 2005 en 2010 blijft de productie, zowel in Frankrijk als in België, toenemen. En om dit te doen, besteedt het bedrijf 100% van zijn winst aan nieuwe investeringen in land en plantages en in nieuwe high-performance apparatuur.

In 2009 kocht Greencap de Papine site van Idelux, met een oppervlakte van ongeveer 40 hectare, en begon met de bouw van het platform en de huidige kantoren.

Tussen 2010 en 2012, na een proefperiode van diversificatie in de sierteelt, richt Greencap haar activiteit voor 100% op de kerstboom. Tot 2015 zal het areaal blijven groeien en zullen nieuwe markten worden veroverd.

In 2015 besloot Louis Greindl zijn opvolging in de vennootschap op te zetten en organiseerde hij, na de overname van 100% van de aandelen, een gedeeltelijke management buy-out met de twee Franse en Belgische managers, Gildas le Foll en Gérald de Wouters. De twee managers zullen 66% van de participaties van de groep overnemen. De doelstelling van het management is om een groei van 5% te bereiken, rekening houdend met het aantal medewerkers, de bebouwde oppervlakte en de omzet. Tegelijkertijd ondertekende Greencap een overeenkomst met Royal-Ardenne Nurseries om het beheer en de verkoop van hun volledige voorraad over te nemen. Dit vertegenwoordigt een oppervlakte van 600 hectare die moet worden toegevoegd aan de 1.000 hectare die reeds in Frankrijk en België worden bebouwd.

In Frankrijk wordt in 2017 een overeenkomst getekend om de grond en de voorraad terug te kopen van Greenteam France en Greencap breidt uit met nog eens 200 hectare in Bretagne.

Om de productie te verkopen, wordt het team aangevuld met een nieuw verkoopteam.

Tot op heden teelt het bedrijf min of meer 2000 hectare tussen Frankrijk en België, houdt het een voorraad aan (10.000.000 bomen) en verkoopt het ongeveer 1.000.000 kerstbomen per seizoen. Het bedrijf bezit 60% van de grond die het bewerkt.